Podstawowe informacje o enzymach

0
102

Enzymy białkowe są katalizatorami, które wpływają na zwiększenie szybkości reakcji. Szybkość reakcji zostaje zwiększona poprzez obniżenie ich energii aktywacji. Mówiąc o enzymach mówimy o wielkocząsteczkowych w większości białkowych katalizatorach biorących udział w reakcjach chemicznych występujących w organizmach żywych. Warto odnotować, że niemal wszystkie reakcje chemiczne związane z funkcjonowaniem organizmów żywych wymagają udziału enzymów.

Enzymy

Enzymy obniżają energie aktywacji reakcji chemicznej i w ten sposób determinują różnego rodzaju procesu metaboliczne oraz biochemiczne, które są spotykane w organizmach żywych. Najbardziej znanym enzymem jest anhydraza węglanowa. Warto odnotować, że aktywność enzymów zależy od różnych czynników zewnętrznych oraz wewnętrznych takich jak pH, temperatura obecność określonych jonów lub siła jonowa.

Oczywiście istnieje szereg różnych klasyfikacji enzymów w zależności od ich zastosowania. Jednak co do zasady enzymy można podzielić na białkowe oraz niebiałkowe. W przypadku enzymów niebiałkowych występuje mniejsza różnorodność katalizowanych reakcji.

Badanie enzymów oraz badanie działania enzymów zajmuje się nauka o nazwie enzymologia.

Zastosowanie enzymów

Enzymy poza organizmami żywymi są także stosowane w przemyśle (głównie w przemyśle spożywczym oraz w produkcji leków). Enzymy można znaleźć np. w proszkach do prania lub w wybielaczach do plam. W medycynie enzymy głownie pełnią rolę w diagnostyce oraz w różnych obszarach związanych z naukami biologicznymi.

Więcej na temat enzymów można znaleźć tutaj: Baza Wiedzy